Letar du efter den perfekta sängen? Med de här råden lyckas du

Letar du efter den perfekta sängen? Med de här råden lyckas du

 

Visste du, at hemligheten om den bra nattsömnen finns gömt under madrassen? Enlig sängfabrikant Hansales’ expert er en sängs viktigaste del en stel och oböjlig lamellbotten. Den nordiska björken utgör en tidlös, hållbar och vacker ram om den.


En oböjlig lamellbotten är hjärtat av en säng och den bästa botten till en vilken som helst madras. Lamellbottnen har två viktiga uppdrag: att stödja madrassen och säkra dess ventilation.

– En bra lamellbotten er hållbar och oböjlig. Om båda madrassen och lamellbottnen är flexibla, resulterar det i en fel sömnposition samt öm rygg och ömma axlar, säger säng- och lamellbottenfabrikant Hansales finska representant Jari Marjomaa.

Ändå sparar många fabrikanter enlig honom just vid lamellbottnen.

– Den är inte synlig, varför det er lätt att ta genvägen och framställa en lamellbotten ut av dålig kvalitets tall. Själv en bra tall är som träslag för mjuk och flexibel och gir därmed inte den nödvändiga stöd till madrassen.


En fast lamellbotten säkrar en bra nattsömn och en sund rygg. Hansales’ björklamellbotten passar till alla sängar. Vid behov kan man få monteringshjälp från stödlameller, som kan beställs separat.


Hansales lamellbotten blir framställd ut av hård och hållbar nordisk björk, som inte böjer eller brister med tiden. Det finns två modeller: standard med 25 lameller och 41 lamell premium.

– Jo flera lameller, dess bättre viktfördelning av madrassen och personens vikt samt ventilation, Marjomaa slutar.


FAKTABOKS: Test din gamla lamellbottens tillstånd!

Sover du dåligt? Vaknar du med en öm rygg och ömma axlar? Lägg din madras på bart golv för ett par nätter. Sover du bättre på golvet, er det tids att få sig en ny, fast lamellbotten till din säng.


En förbättrad version av futon

Utöver lamellbottnar innehåller Hansales kollektion tre olika sängtyper.

En lågram Eliise Futon er särskilt unga och unga vuxnas favorit trendsäng, som kombinerar en högkvalitets lamellbotten och en neutral snygg sängram.

Båda en vanlig och en futonmadras passar i ramen.

– En futonsäng utan gavel och kant är reell utrymmessparande och gir själv i ett litet sovrum mera rörelsefrihet och rumsuppfattning. En modern lägenhets blickfång er dessutom enkelt och lätt att transportera, varför det kan tas med till exempel sommarstugan, Marjomaa föreslår.

Eliise Futons lätta men hållbara björkram håller upp till 300 kilo. Den låga ramen kan fås 70–120 cm bred, varvid en kombination av två breda ramar kan ge upp till 240 cm bred bädd.

Seniorsäng underlättar livet

Med tiden undviker man inte att tappa muskelkraft och det blir svårare at stå upp av sängen.

– Den finska befolkningen blir äldre, men önskar att bli hemmaboende så länge som möjligt. En högre säng är ett billigt sätt att lätta livet. Når det er enkelt att stå upp av sängen, behöver man inte en speciell vårdsäng, Marjomaa konstaterar.

Standardhöjden för en vanlig sängram er 38 cm. Hansales seniorsäng med en höjd på 55 cm, utvecklat till pensionärer och personer med svårigheter att gå, är så precis högre, att det er lättare att gå i säng och stå upp.

– Den ökade höjden er bäst att uppnå precis vid en högre ram. En tjockare eller extra madras är inte den riktiga lösningen, eftersom den bara ökar sängens nedsänkning. Det kan resultera i rygg- och axelsmärtor och därmed i ytterligare besvär i att stå upp, Marjomaa vägleder.


Hansales seniorsäng er högre än en vanlig säng. Den snygga björksängen kan fås 80–200 cm bred och kan beställs med eller utan en lamellbotten.

FAKTABOKS: Test din sängs höjd!

Är din säng medräknat madras minst i din knähöjd? Når dina fötter ned till golvet, när du sitter på din säng? Om båda kriterier uppfyllt, har din säng den riktiga höjd för dig att stå upp obesvärad. Önskar du ytterligare höjd till din säng, se på Hansales seniorsängar.


En lys björksäng efter den finske smaken

Hansales träsäng i standardhöjd är ett snyggt val till ett vilket som helst finskt hem. Den, som alla andra obehandlade björksängar från Hansales passar till nordisk inredningsdesign och upprätthåller sin lysa yta för varje år som går.

Enlig Marjomaa har björk som möbelmaterial många andra fördelar.

– Björk är mer kompakt än andra trädslag, varför möblerna inte får repor eller brister själv i hård användning. En obehandlad björk har tillika antibakteriella egenskaper och hindrar uppkomst av svampsjukdomar: enlig en tysk forskning dör coronavirus och andra mikrober snabbare på en obehandlad träyta än en behandlad.


Hansales träsäng i standardhöjd kan fås 60–200 cm bred med standard eller premium lamellbotten. En säng framställt av hållbar björk tåler 700 kilos belastning. Du kan naturligtvis köpa en sängram utan lamellbotten, om du t.ex. önskar att behålla din gamla motoriserade sängbotten och montera den i en ny Hansales sängram.


En obehandlad björk utan kemikalier är också ett säkert material till lättretade och allergiker.

– Ett hälsosamt inomhusklimat fås vid att använda så manga bara, luftrensande träytor som möjligt, Marjomaa påpekar.

– Naturligtvis kan man lackera, olja eller måla ytan hur man vill. Men man behöver inte vara nervös för nedsmutsning, eftersom björk är smutsfrånstötande och håller sig lätt ren i sovrum.


Hansales framställer också kortare eller längre sängar efter speciella beställningar.


FAKTABOKS: Visste du, att…?

Hansales sängar och lamellbottnar är ett ekologiskt val. Dom blir framställt av FSC® (FSC-C139998) certifierad, dvs. hållbart producerad, björk. Dessutom tänker man på miljön vid t.ex. användning av överflödigt trä: därav framställs skärbrädor och ved.

Tillbaka till blogg