TRÄSLAG: Guide för att hitta det bästa möbelträslag

TRÄSLAG: Guide för att hitta det bästa möbelträslag

Vi får ofta frågor från våra kunder om de olika träslag – "Vilken typ av trä passar bäst för möbler?" eller "Hur skiljer de sig åt?"

Vid första anblicken är denna fråga inte så lätt att svara på när du är i färd med att möblera och dekorera ditt hem. När du letar efter nya trämöbler letar du efter något hållbart som du kan använda i några år i stället för att de bryts direkt. Att veta vilka möbler är värt priset och vilka inte, måste du kunna bedöma deras kvalitet. När du letar efter kvalitetsträmöbler, var medveten om vilken typ av trä det är och vet om det är långvarigt eller inte. Träslag du väljer avgör i slutändan hållbarheten hos de färdiga möblerna. Det finns ett enormt utbud av olika typer av trä, var och en med sina egna positiva och negativa egenskaper, så det är lätt att tappa spåret. Våras sortiment innehåller de vanligaste löv- och barrsorterna, som också är mycket populära inom möbelindustrin.

Vad är barrträ (konbärande trä)?

Barrträ är lätt, "mjukt" trä. Trä med dessa egenskaper är först och främst konbärande som till exempel ceder, gran och tall. Färgen på trädet är gulaktig eller rödaktig. Eftersom de flesta konbärande trä växer snabbt och rakt, är barrträ oftast billigare än lövträ.

Dessa trätyper används ofta för konstruktioner som byggnadsställningars styrelser samt tak och väggbeklädnad. Furu är det vanligaste barrträdet.

Är furu lämplig för möbelkonstruktion?

Eftersom tall med knutar ofta används i rustika trähyddor och liknande, tycker vi automatiskt att furu är bra för möbelkonstruktion. Det motsatta är dock sant, eftersom den avgörande svagheten i tallen är dess mjukhet. Eftersom det är barrträd, blir det mycket lätt skrapsår och skåror. Det är dock ganska billigt och lätt att bearbeta i möbelkonstruktion just på grund av dess mjukhet. Dessutom tycker några att dess typiska utseende med mörka knutar och ljus färg är imponerande. I slutändan är det en smaksak - om du gillar det särskilda träet, är det klart att beakta den fördelen.

De mest använda lövträna

Lövträ är betydligt tyngre, starkare och stabilare än barrträ. Dessa träslag används främst för golv- och plankbeläggningar samt de flesta trämöbler. De flesta träarbetare vill gärna arbeta med fasta träslag som mahogny, lönn, ek, körsbärsträ, bok och björk. Mångfalden av färger, konsistens och åder utgör vackra och speciella möbler. Just som tall är den mest använda barrträd, är björk klart mest vanligt förekommande som det mest ekonomiska lövträdet.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.